Историја

Историја на Hyundai Motors Company од 1967 до денес
2000

2000

2000

 • Лансирање на Santa Fe и Avante (Elantra)
 • Развиен првиот патнички дизел-мотор и голем комерцијален мотор во Кореја
 • Дебитирање на четири средни и големи модели на автобуси
 • Развиено првото електрично возило со Fuel Cell во Кореја, Santa Fe
1999

1999

1999

 • Лансирање на Equus (Centennial: ултра големиот седан на Hyundai Motor), Verna и Trajet XG
 • Развиен првиот автомобилски акумулатор со ќелии за гориво во Кореја
1998

1998

1998

 • Самостојно развиен моторот V6 Delta со висока изведба, по светски стандарди
 • Лансирање на Grandeur (Azera) и Sonata
 • Основање на погон во Индија
 • Развиено второто возило на соларна енергија
 • Стекнување на Kia Motors
1997

1997

1997

 • Самостојно развивање на моторот Epsilon
 • Основање на погон во Турција и погон во Асан
1996

1996

1996

 • Вкупното производство надминува 10 милиони единици
 • Свечено отворање на Центарот за технолошко истражување во Намјанг
 • Лансирање на Dynasty и Tiburon
1995

1995

1995

 • Лансирање на Avante (Elantra)
 • Завршување на погонот за производство на комерцијални возила во Јеонју
 • Отворање на Техничкиот центар на Hyundai Motor Europe (HMETC)
1994

1994

1994

 • Годишната продажба надминува 1 милион единици
 • Лансирање на Accent
 • Развиени возила на сончева енергија и електрични возила со горивни ќелии
1993

1993

1993

 • Лансирање на Sonata II
 • Официјален спонзор на UEFA Euro 1993Откривање на концепт автомобилот HCD-II
1992

1992

1992

 • Откривање на HCD-I, првиот концепт автомобил во Кореја
 • Збирното производство надминува 5 милиони единици
1991

1991

1991

 • Развиен моторот Alpha, прв мотор создаден во Кореја
 • Лансирање на Galloper
 • Развиен Sonata EV
1990

1990

1990

 • Лансирање на Elantra и Scoupe
1989

1989

1989

 • Прекуокеанскиот извоз на Excel надминува 1 милион единици
1988

1988

1988

 • Лансирање на Sonata, среден луксузен седан на Hyundai Motor
1987

1987

1987

 • Excel е најпродаваниот увезен компактен автомобил во САД, 3 години по ред
1986

1986

1986

 • Започнува извоз на Excel кон САД
 • Лансирање на Grandeur (Azera), голем луксузен автомобил на Hyundai Motor
1985

1985

1985

 • Лансирање на Pony Excel
 • Обединување на подружницата од САД, HMA
 • Лансирање на првата генерација Sonata
1983

1983

1983

 • Обединување на подружницата од Канада, HMC
1976

1976

1976

 • Лансирање на Hyundai Pony, првиот патнички автомобил во Кореја
 • Прв извоз на Hyundai Pony до Еквадор
1968

1968

1968

 • Завршување на фабриката во Улсан
 • Започнува масовно производство на Cortina
1967

1967

1967

 • Обединување на Hyundai Motor Company
Page sharing
notice close