Концепт

"Le Fil Rouge" е одраз на верувањето на Hyundai дека минатите, сегашните и идните дизајни на брендот се поврзани."Le Fil Rouge" е реинтерпретација на дизајнерската ДНК на Hyundai која потекнува од историскиот Hyundai Coupe. Концепт во 1974 година граден врз долга историја на создавање на карактеристичен и спортски карактер во возилата.

Новиот концепт е вовед во најновиот пристап на автомобилот во дизајнот, "Sensuous Sportiness", кој ќе биде олицетворен од сите идни возила на Hyundai, почнувајќи од седани до SUVs. Целта на оваа нова тема е да донесе инстинктивна убавина, создавајќи емоционална вредност во возилата Hyundai.

Sensuous Sportinessе дефинирана од хармонијата меѓу четирите фундаментални елементи во дизајнот на возилото: пропорција, архитектура, стил и технологија.

concept car-2018 Le Fil Rouge on the road

Пропорција

Le Fil Rouge создава пропорционален карактер врз основа на златниот сооднос - заеднички математички сооднос пронајден во природата - кој му овозможи на дизајнерите на Hyundai да создадат естетски префинет, природен изглед кој го отелотворува харизма.

Пропорционалната уникатност понатаму се постигнува преку долгите тркала, големите тркала и кратките надминувања.

Архитектура

Со Le Fil Rouge, Hyundai зеде нов пристап наречен "Light Architecture", за да го интегрира прогресивниот идентитет во дизајнерското наследство на брендот. Light Architecture генерира динамичен изглед и ефект за движење на возилото напред. Предните и задните столбови, како и покривот, се вклопуваат во сеопфатната силуета на возилото, како да е нацртана со една линија.

Надворешноста и ентериерот се непречено споени со "Tube Architecture", задржувајќи го надворешниот сензуален и спортски карактер во внатрешноста на возилото. Принципот на Tube Architecture е да ја создаде истата емоционална вредност внатре и надвор од возилото, истовремено овозможувајќи и лесен профил.

Внатрешниот дизајн се разликува помеѓу потребите на возачот и патниците. Седиштето на совозачот ја зголемува удобноста дури и при долги патувања со поголем простор за нозе, додека положбата на возачкото седиште е дизајнирана за понатака да додаде возбудливост на возењето со оптимизирана ергономија.

Градежната архитектура ја нагласува длабочината, создавајќи мирна, пространа и удобна средина за патување за сите внатре во возилото.

2018 le fil rouge sketch

Стил

Друга цел на тимот беше да се создаде возило што веднаш се препознава дека е Hyundai и од голема оддалеченост.

Исто така препознатлив е карактеристичниот амбиент на концептот со широка, слоевидна предна страна, комбиниран со дополнителна подобрена Cascading Grille- најистакната карактеристика на дизајнот на Hyundai.

concept car-2018 le fil rouge

Технологија

Основниот принцип на дизајнот на дизајнерите на Hyundai беше да создаде дизајн кој овозможува непречено искуство на функционирање. Двонасочниот систем за воздушна вентилација дува воздух над заоблената површина на лесна цевка.

Ре-витализираното дрво и високотехнолошките ткаенини се широко користени и извајани во исклучителни, сензуални форми. Ова предизвикува природна убавина со емоционален допир за да додаде воздушен впечаток на возилото. Во меѓувреме, панорамскиот лебдечки екран заедно со haptic технологијата се наоѓа пред возачот, обезбедувајќи пристап до интуитивни контроли за контрола на климата и други конфигурации на возилото.

Галерија

Page sharing
notice close